s
f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipis cing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis theme natoque

Folge mir
TOP
Image Alt

Vandringsresa med massaj

Vandringsresa med massaj

Vad vore en vandringsresa till Tanzania utan en vandring med massaj? De eviga vandrarna i Tanzanias landskap. Med kor, getter. Eller med hela boman, eller bara med vad de har på kroppen.

Africa Amini Massaj Lodge

Landskapet runt Africa Amini Massaj Lodge är ett typiskt massajlandskap. Kargt, beigt och torrt. Horder av getter och får lufsar runt på jakt efter nåt ätbart. Blommorna på buskarna, små färgklickar i allt det torra, visar på att regnet snart kommer.
Vår vandring startar 06.30, efter kaffe i soffan på vår underbara veranda med utsikt över Kilimanjaro. Vår massajguide Lukas tar oss sakta genom landskapet. Upp och ner för kullarna som lämnats kvar efter ett vulkanutbrott. Han berättar om de olika medicinalväxterna och hur de används. Det är tyst som sammet tills en grupp masajkvinnor glider fram bakom kullen med deras åsnor. De letar efter termitkonstruktioner att ta med hem att laga hyddorna i boman med.

Tandborste från buskar

Lukas visar oss hur de gör sina egna tandborstar. En speciell buske med egenskaper som gör att den fungerar både som tandpetare och borste. Och med ingredienser som gör tänderna vita. Vant hanterar han den stora macheten – ett viktigt verktyg och ett vapen när de är ute med sina kor/getter/får.

Gazellerna hoppar förbi

Vi vandrar sakta genom landskapet. Plötsligt springer en Grants Gazell förbi. En helt annan upplevelse än att se dem från bilen. En hög med avföring ligger på marken. ”Bush toilet” kallar Lukas det. Och det är det faktiskt. Gazellerna är smarta. De lägger en hög ca 100 m från där de sover för att avleda rovdjuren. Och de återkommer alltid till samma toalett. Och i just denna toalett ser vi både spår från Grants gazelle och dik-dik. Så de samsas om toaletterna i det vilda. Smarta djur.

Vi vandrar vidare band kullarna. Värmen börjar komma. Vi känner den klassiska afrikanska lukten av den torra slättens gräs. Två zebror står lite längre bort under akaciaträden. Vi kunde vandra vidare i timmar men vänder åter till Africa AMini Massaj Lodge innan det blir för varmt. Det finns ju massa att njuta av på lodgen med och i eftermiddag skall vi ut på ett safari med en öppen bil.

Post a Comment

You don't have permission to register