s
f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipis cing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis theme natoque

Folge mir
TOP
Image Alt

Svartvit colobus apa

Svartvit colobus apa

På en vandringsresa i Tanzania, speciellt i området runt Mount Meru, kommer du säkerligen stöta på den svartvtia colobus apan. Eller svartvit guereza som den också kallas. Och om du väljer att bo på underbara Ngare Sero har du dem utanför ditt rum. Här bor några familjer med svartvit colobusapa.

De har en fascinerande tät och lång päls – som om hundar hoppar runt i träden. Den vackra svarta pälsen sticker ut från deras långa vita mantel- De har morrhår, skägg runt ansiktet och en silkeslen lång, buskig svans.

Om du gör din vandringsresa från mars- juli kan du se små vita fluffiga bollar hoppa runt i träden. Barnen är helvita innan de byter päls.

Colobus=stympad

Order ”colobus” kommer från det grekiska ordet för ”stympad”. Till skillnad från andra apor saknar colobusapan tumme. Dess långa händer hjälper dem att röra sig lätt från träd till träd.

Den huvudsakliga kosten svartvit colobus är löv, frukt, blommor och kvistar. De tillbringar större delen av sina liv på träd men kan ibland hittas på marken som reser, grooming och letar efter mat.

Deras komplicerade matsmältningssystem är en konkurrensfaktor som gjort det möjligt för dem att ockupera platser inte gynnsamma för andra primater och konkurrenter i livsmedelskedjan. Och eftersom fröna inte smälts, passerar de rätt igenom kroppen och sprider frön naturligt.

Lever i grupper

Svartvita Colobus-apor lever i grupper om cirka nio-femton individer i ett territorium. Oftast dikteras styrs gruppen av en enda alfahane med ett antal kvinnor och deras unga. När en baby colobus föds vilar ansvaret på alla kvinnliga medlemmar att ta hand om unga, inte bara mamman.

Rovdjur och faror

De svartvita Colobus-aporna blir ibland byte för rovdjur som leoparder. Det största hotet mot dem är dock olaglig jakt på kött och skinn, olaglig avverkning av skogen och förstörelse av livsmiljöer för människor för bosättning.

Post a Comment

You don't have permission to register