s
f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipis cing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis theme natoque

Folge mir
TOP
Image Alt

På vandring i kaffeplantagen

På vandring i kaffeplantagen

Ja men då så, då skall det ske. Vandring i kaffeplantage med efterföljande kafferostning. Jag har alltid avstått i tron att det är för turistigt. Men minsann jag tror mina misstankar kom på skam.

Samuel min guide möter upp i byn. Medans vi vandrar bortåt hans fars kaffefarm berättar han om bylivet, om planter och medicinalväxter. Det finns ett stort supermjukt löv som används som toapapper t ex ;). Och i byn har man en egen domstol med regler utanför lagen. Som t ex att man måste hälsa på de äldre.

Vandring i kaffeplantage med efterföljande kafferostning. Jag har alltid avstått i tron att det är för turistigt. Men minsann jag tror mina misstankar kom på skam.

Kameleonter med horn

Fälten är täckta med manshöga majsstänger som snart skall skördas. Det torkas och mals ned för att bli ”ugali” det för Afrika allestädes närvaranade majsmjölet som kokas till en fast gröt och äts med sås, fisk, grönsaker eller vad som finns till hands för dagen. Därtill kommer såklart en hel del kaffebuskar. Dessutom får jag se två olika kameleonter. Och jag lärde mig att hanen har horn.

Så småningom, efter 1 timmes omväxlande vandring, når vi fram till Samuels gård. Tror jag. Det visar sig vara själva kaffefarmen. Denna kaffefarm är en del av ett kooperativ på 50 små farmar. Samuel tar mig igenom hela processen. Och det är riktigt intressant. Vem kunde trot! De har egna kor och jag undrar varför det är så blött runt dem. För de samlar upp avföringen som blir energi till att driva kaffefarmen. Så två kors jobb är att skapa energi! ( och efter ett tag får de flytta tillbaka till det torra).

1 kopp kaffe =50 bönor

För 1 kopp kaffe behövs 50 bönor och det finns olika kvaliteter ( och här kommer en hemlis: Starbucks köper upp de utrangerade bönorna och adderar kaffesmak för att kompensera berättade Samuel som själv möter upp agenterna när de kommer). Farmen producerar 1.5 ton kaffe per år och 1 kg kaffebönor säljs för ca 45 kr. Utpriset efter kafferostning är ca 150 kr per kg. Och det är värt det! Nu när jag träffat på Tanzaniskt kaffe vill jag inte ha något annat. Skulle vara Etiopiskt då, det slår allt.

Kahawa kafferosteri

De säljer bönor till olika företag. Ett av dem är Kahawa (kaffe på swahili) som också har en fabrik där man rostar, paketerar, marknadsför och säljer. Ser inte ut som en fabrik direkt. Mer ett hem med ett hus för kaffejobbet. Småskaligt och trevligt. De har 4 olika roster: light, medium, french, dark. Hembakad kryddkaka och kaffe bjuds. Känner mig nöjd jag äntligen gjorde denna kaffevandring. Fast ännu mer nöjd var jag nog när jag fick åka MC taxi hela vägen ner för berget.

Post a Comment

You don't have permission to register