s
f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipis cing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis theme natoque

Folge mir
TOP
Image Alt

Usambarabergen

Usambarabergen

En hot spot för biodiversitet

Usambara-bergen i nordöstra Tanzania är kända för sitt sköna klimat, vackra utsiktspunkter och bördiga sluttningar.  Bergen är cirka 90 km långa, 45 km breda och bildades för nästan två miljoner år sedan. I Usambara finns ett exceptionellt utbud av växter och djur och representerar en av de högsta graderna av biologisk mångfald på kontinenten.

Klimatet

Klimatet i Usambaras skiljer sig från mycket av resten av Tanzania. Regn kan och faller när som helst på året, även om det finns ett säsongsmönster. Klimatet vid kusten kan vara varmt och fuktigt, men på grund av höjden (800-1400m) är östra Usambaras svalare och våtare än det omgivande låglandet. Nederbörden är i genomsnitt över 1500 mm per år med en medeltemperatur på 20C.

Mängder av fåglar

Till skillnad från den klassiska bilden av östra Afrika , savannen, är detta ett frodig och grönt område och betraktas som en internationell ”hot spot” för biodiversitet. Östra Usambaras är särskilt kända för sitt fågeliv. Med över 350 registrerade arter är Usambaras en av Afrikas bästa fågelskådningsplatser.

Afrikas Galapagos

Det finns många endemiska växt- och djurarter i östra Usambaras – mer än 2000 växtarter varav cirka 25% är endemiska. Av 276 trädarter är 50 endemiska! Det finns 16 trädarter som bara finns i östra Usambaras. Skogarna i östra Usambaras har många sällsynta arter i alla grupper av djur, utom däggdjur. Hög nivå av endemism finns bland blötdjur, paddor och reptiler. Östra Usambaras har jämförts med Galapagosöarna med avseende på mångfald av endemiska arter.

Bästa tiden

Hela året

Höjd ö.h

2400 m

Storlek

‎90x45 km

Regnperiod

April - maj

Aktiviteter

Vandring till Irente utsiktspunkt

Vandra genom de bördiga jordbruksmarkerna

Besök fruktträdskola
Besök Irente Biodiversity farm och åt hemlagad ost

Besök byn Vuli för att se projekt om markbevarande, bevattning och jordbruksmetoder.

Vandra i den täta Magambaskogen

Se den svartvita colobusapan

You don't have permission to register