s
f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipis cing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis theme natoque

Folge mir
TOP
Image Alt

Ngorongoro naturskyddsområde

Ngorongoro naturskyddsområde

Så mycket mer än en krater

Ngorongoro är mest känd för sin unika vulkankrater med hög densitet av djur. Men Ngorongoro är ett helt naturskyddsområde- med varierande natur och maasaibyar, skyddat av UNESCO sedan 1979 som passar väl för vandringar. Om UNESCO skyddar- då är det bra grejer… Ngorongoro ligger inan Serengeti så man kan välja en dags vandring längs kraterkanten på vägen.  Det finns en mängd olika boenden och här väljer vi ofta en tältcamp för att vara ett med naturen.

Naturen

Området är fantastiskt vackert och täcks av bergskogar, skogar, gräsmarker, sjöar, träsk och två stora floder. För att inte nämna Ngorongoro-kratern, Oldupai Gorge och Laetoli. Ett hänförande område att vandra i. Här sätter maasaierna sina spår och deras röda kläder popppar upp mot det beiga gräset.

Den skogstäckta kraterkanten står i skarp kontrast till kratergolvet, som mest består av gräsmark. Därnere på kratergolvet kan du också se Lerai-skogen, en vacker, lite magisk, gul skog.

När du vandrar längs kraterkanten ser du djuren röra sig därnere. Molnstrån hänger runt kraterväggen de flesta dagarna av året och det är tyst och stilla.

Djuren

Här finns allt! ”The big five” – vilket innebär även den utrotningshotade svarta noshörningen. Djuren hittar du dock mest nere i kratern. Lite för många bilar nuförtiden och ingen tar riktigt ansvar. Så vi tycker man skall vandra längs kanten och ha ett vackert boende i närheten. Sen ta sig vidare mot Serengeti om det är djur man är ute efter.

Den norra delen av Ngorongoro Conservation Area gränsar till Serengeti och det är här gnuernas kalvning sker under februari och mars.

Ngorongorokratern

Ngorongorokratern är världens största intakta vulkaniska kaldera. Kratern exploderade för ca 3 miljoner år sedan och dess kollapsade golv är idag en spektakulär ”skål” på cirka 265 kvadratkilometer och hem för 30 000 djur året om. Kraterkanten är över 2200 meter hög och har sitt eget klimat. Överlevnad, liv och död på nära håll.

Ngorongoros maasaier

En stor anledning till att området bevaras är Ngorongoros maasaier som flyttades från Serengeti. Folkslaget är halvnomader som bygger tillfälliga byar i cirkulära hus som kallas bomas. Dessa stolta boskapsägare har en historia som krigare, och även om de inte längre får bygga byar inuti kraterna, finns de i området runtikring  där de betar och vattnar sina boskap, oavsett rovdjuren i närheten.

Bästa tiden

Juni-Mars

Höjd ö.h

1,027 - 3,522m

Storlek

‎8,292 km²

Regnperiod

April - Maj

Aktiviteter

Vandra längs kraterkanten

Se hur maasaierna bor

Campa i naturen

Bo i lyxigt tält

You don't have permission to register